Indo’s en muziek

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Indo’s en muziek

28 mei 2011 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 1

  Indo’s en muziek, het lijkt een onlosmakelijke combinatie. Evenals Indo’s en (overdadig) eten en Indo’s en (overdreven veel) slapen, maar dat is een ander verhaal. Vraag het een willekeurige Indonesisch uitziend persoon  op straat en in negen van de tien gevallen zal hij of zij een instrument bespelen of zingen (op welk niveau dan ook) of dat in het verleden gedaan hebben. Hoe dat kan? Een geschiedenisles.

We gaan terug naar de tijd van de kolonisatie. Indonesië was zoals bekend een kolonie van Nederland. In de hoofdstad Batavia (nee, niet die kunstmatige shoppingstad) werd al lange tijd muziek gemaakt, voornamelijk Krontjong en Gamelan. Waar Gamelan ingewikkelde Indonesische volksmuziek is, klinkt ‘Krontjong’ als een belediging aan het adres van een adolescent, maar is daadwerkelijk een muzieksoort die gebaseerd is op Westerse muziek, met invloeden van Gamelan.

Het mixen van oosterse en westerse muziekstijlen, het is als erwtensoep met rijst en hutspot met sambal. De Tielman Brothers (Breda represent!) waren hier ook erg goed in, aangezien zij de Indorock introduceerden; een combinatie van Amerikaanse Rock ‘n’ Roll en Krontjong/Gamelan invloeden. Compleet met een opwindende show veroverden ze eerst Duitsland – in de tijd dat The Beatles daar ook aan de weg timmerden – en later pas Nederland in de jaren ‘60.

Sindsdien hebben een hoop Indo’s de bühne betreden, waarvan sommigen met nationaal succes. Denk aan multi-klysma-talent Patty Brard (shalala lalalalala), ’s lands bekendste schuinsmarcheerder Xander de Buisonjé, heppie de harde kern peppie DJ Paul Elstak en beroepskreuner Dinand Woesthoff & John Frusciante, ohnee ik bedoel Dennis van Leeuwen van Kane. Allemaal zouden ze Indisch bloed hebben, al zou je dat van sommigen niet zeggen. Geert Wilders bijvoorbeeld ook, al ben ik blij dat hij niet zingt. Waarschijnlijk zouden dat oer-Hollandse hits van eigen bodem zijn, begeleid door een traditioneel Volendams visserskoor. De ‘Ga Eens Weg! met een zachte G’-tour zou hits bevatten als het op Drs. P geïnspireerde ‘Boerka hier, Boerka daar’ en de Marco Borsato-bewerking ‘Hee je kan weer naar huis vannacht, ik heb voor jou een wet bedacht’, maar dit geheel terzijde.

Goed, het moraal van dit verhaal? Muziek maken zit bij Indo’s in het bloed. Voordat nu iedereen naar de dichtstbijzijnde bloedbank rent (FAIL!), raad ik toch ten zeerste aan om je aan te melden op deze site. En dat meen ik bloedserieus!

 

Één antwoord

  1. […] raad ik toch ten zeerste aan om je aan te melden op deze site. En dat meen ik bloedserieus! Indo’s en muziek . […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button