Rock ‘n’ Rollstoel

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Rock ‘n’ Rollstoel

11 juli 2011 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 2

   Weet je wanneer je écht cool bent? Wanneer je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt, maar ondanks dat tóch je niets mankerende medemens eruit speelt. Dát is pas rock ‘n’ roll!

Staff Benda Bilili. Spreek het hardop uit en je klinkt als een voodoo priester die net bezig is een demon uit iemands hoofd te verjagen. Maar niets is minder waar; deze naam verwijst naar een collectief gehandicapte straatmuzikanten uit Congo.
Ontdekt op straat door een paar Franse documentairemakers, reizen ze nu de wereld over om op te treden op de grootste podia. Zo ook op Parkpop Den Haag. Geen idee waar ze het over hadden in hun liedjes, maar in hun speciale driewieler-rolstoelen bouwden deze muzikanten een waar feestje. De vreugde waarmee ze stonden te spelen lijkt ver weg te staan van hun ‘vorige leven’ onder de armoedegrens in Kinshasa. Het feit dat ze gehandicapt zijn, is voor hen geen obstakel om op hun eigen wijze muziek te maken die recht uit het hart komt.

Raul Midón is een blinde singer-songwriter uit New Mexico (VS). Ook hij liet zich niet tegenhouden door zijn handicap. Zijn wilskracht resulteerde in een beproefd recept: een ritmische flamenco- en jazzy stijl van gitaarspelen, gecombineerd met zang en mondtrompet die hem beroemd maakte. Alhoewel velen denken dat blind zijn je een betere muzikant maakt, zien de meesten dat toch verkeerd volgens Midón: “Ik geloof niet dat blind zijn je een betere muzikant maakt. Ik denk dat het je misschien wel laat concentreren op een erg pragmatische manier. (…) De meeste grote muzikanten die ik ken kunnen zien.”

Een band die zeker niet in dit korte overzicht mag ontbreken is er eentje met zowel binnenlandse- als buitenlandse ervaring. Ze hebben meer dan 100 leden, een scala aan muziekinstrumenten en een naam die voor de meesten niet meer weg te denken is uit de muzikale geschiedenis. Ik heb het natuurlijk over: de Jostiband! Eens per maand is het zover; dan kan men werkelijk genieten van een vlot, plezierig en ontroerend muziekprogramma in een gemeenschapshuis bij u in de buurt! Deze woongroep-vedettes hanteren een speciale techniek, namelijk de kleuren-muzieknotatie. Deze aanpak concentreert zich op kleuren in plaats van het notenschrift. Het informatieboekje ‘Klinkende Kleuren’ is te bestellen in de Jostishop.

Zo zie je maar weer: iedereen kan muziek maken! Mocht de psychologische drempel om te beginnen met spelen nu nog niet ver genoeg verlaagd zijn, dan kunnen we altijd nog op aanvraag beginnen met een kleuren-muzieknotatie voor gitaar. Wees vooral niet bang voor de reacties van je muziekinstrumentloze vrienden als je de gitaar pakt: in het land der blinden is eenoog koning!

Tenzij ze allemaal Raul Midón heten.

Of Stevie Wonder.

Of Ray Charles.

Of… beter ontkracht ik m’n hele slotzin niet…

 

2 antwoorden

  1. De Neven schreef:

    Leuk! Een aantal van deze muzikanten kende ik nog niet! Thanks voor de aanvulling! 😀
    Wes Montgomery speelde heel uniek met zijn duim, waarschijnlijk bedoelde je Django Reinhardt, die miste inderdaad een aantal vingers 🙂

  2. Bintang schreef:

    Wes Montgomery (Jazz gitarist die vingers mistte), Jeff Healey (blinde gitarist), Beethoven (dove pianist/componist), Yellowman (Reggae zanger met verzakt jukbeen door kaakkanker), Tony Iommi (Metal gitarist van Black Sabbath die vingertopjes mist door ongeluk in de metaalfabriek), Rick Allen (eenarmige drummer van Def Leppard), Ian Dury (pianist/zanger deels verlamd door polio)…muziek plus muziek maken is voor iedereen en kent geen grenzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button