Mister & Mississippi

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Mister & Mississippi

16 maart 2013 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 0

Ik ben verliefd. Ik ben verliefd op dat meisje van die band. Mister & Mississippi. Eigenlijk ben ik verliefd op de hele band, kan dat ook?

Donderdagavond, grote zaal Mezz. Wegens grote belangstelling is het optreden van de jonge en nieuwe band Mister & Mississippi verplaatst van het Mezz café naar de grote zaal. Van 70 kaarten verkocht schoot het opeens naar 400+ kaarten. Tja, dat was ook erg krap geweest dan… Omdat ik liever niet alleen naar een concert ga had ik mijn muzikale vriend Tom Wolkers weten te strikken (check: tomwolkers.nl). Gelukkig maar, want sinds een tijd was dit weer eens een optreden waar ik echt bij wilde zijn. Bij een optreden in een grote zaal hoor natuurlijk ook een voorprogramma, laten we daar maar eens mee beginnen.
Het voorprogramma was afkomstig van onze zuiderburen en luistert naar de naam Equinox, the Peacekeeper. Een drietal muzikanten, waarvan de frontman op gitaar en zang, een ander die de banjo bespeelde en een contrabassist (wat ik altijd cool vind om live te zien) die ook nog een soort op de grond liggende accordeon bespeelde. Ik kreeg een beetje hetzelfde gevoel als dat ik had bij het optreden van Woven Hand een paar weken eerder: een beetje zwaarmoedig allemaal, maar misschien moet ik niet zeuren en hoort dat er gewoon bij bij deze muziek. Ik kreeg de indruk dat de zanger ook een beetje chagrijnig was, maar dat kan ook weer aan mij liggen. De muziek was verder interessant en wat opviel is dat de zanger bij bepaalde nummers Mongoolse bovenzang toepaste. Wat dat precies is quote ik even uit een artikel uit De Volkskrant van 29 oktober 2010, een interview met de Chinese band Hanggai die dat ook doen: “Je laat het geluid van hier komen, vanuit je maag, niet vanuit je borstkas. Je drukt aan en laat het geluid er uitstromen als uit een ballon.’ De Mongoolse zanger Ilchi gaat rechtop zitten op zijn barkruk en drukt met twee handen op de maagstreek – ‘Dan zoek je een plek in je keel om de luchttrillingen te laten resoneren…’ – hij ademt in en … Aaaaaaooooowwwoioioooooiiiiii.” Dat dus.

Oké dan de hoofdrolspelers en -speelster van de avond. Ik had ze voor het eerst gezien bij een aflevering van DWDD, waar ze de term ‘Dreampop’ gebruikten bij het beschrijven van hun muziek. Ik denk dat dat de lading ook wel het beste dekt. Van het begin nemen meneer en mevrouw je mee op een wonderlijke, sfeervolle muzikale reis. Eén van de gitaristen maakte het zich erg moeilijk door tijdens de show verschillende gitaren te bespelen die ook nog eens in verschillende stemmingen stonden en met effecten waar U2’s The Edge trots op kan zijn. De zang – die vaak prachtig twee- en driestemmig was – is ook kenmerkend voor de groep die elkaar heeft leren kennen op de Herman Brood Academie. Eigenlijk heeft M&M een leadzanger (die ook nog eens drumt) en een leadzangeres (die ook nog eens piano en xylofoon en drums speelt) en die afwisseling werkt prettig. Allebei fantastische stemmen vind ik, en mooie mensen om te zien. Ook de opstelling (alle muzikanten op een rij, drums dus ook vooraan) vond ik erg verfrissend. De twee gitaristen (waarvan er één ook nog af en toe bas speelt en de ander ook de melodica tevoorschijn tovert) zien er jong en een beetje verlegen uit maar ze zijn op geen foutje te betrappen. Wat bij mij nog de meeste sympathie opwekt, is dat de band duidelijk verrast lijkt door de grote opkomst en dat ook laat merken. Het publiek is van muissstil tot meeklappend en er word om een encore gevraagd na het laatste nummer. Ook de reactie van de aanwezigen toen opeens een grote discobal verlicht werd achter op het podium, dat een sterrenhemel uitbeeldde (ooeehh aahhh) was erg leuk. Een erg geslaagd optreden dus en de sterallures zijn nog ver te zoeken als de muzikanten na de show zich melden bij de merchandise voor handtekeningen, foto’s of gewoon een praatje.

Mister & Mississippi, een band naar mijn hart. Ik heb heerlijk staan wegdromen tijdens jullie optreden. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button