Konings!

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Konings!

14 april 2013 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 0

Op 30 april krijgt ons land een nieuwe koning. Omdat de vorige troonswisseling in 1980 plaatsvond en de laatste keer dat er een koning aan het hoofd stond in Nederland zo’n 120 jaar geleden is, wordt het een bijzondere dag. Bijzondere dagen moeten omlijst worden met bijzondere muziek.

Willem-Alexander Claus George Ferdinand Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg zal voortaan het hoogste gerangschikt zijn in het koningshuis, bijgestaan door zijn koningin Máxima. Zijn kroning zal plaatsvinden in Amsterdam. De laatste Koninginnedag dus voor een tijdje, al zal zijn oudste dochter Amalia daar hoogstwaarschijnlijk op haar beurt weer verandering in brengen over een jaartje of 30.

Hèt nummer dat de soundtrack van het volk gaat vormen op de grote dag heet ‘Het Koningsnummer’ en is geschreven door John Ewbank, schrijver van vele Nederlandstalige hits van o.a. Marco Borsato. Omdat de deadline al aardig in zicht komt, zijn de opnames van het Koningsnummer in volle gang, zo was donderdag te zien bij Shownieuws. En ja de gang van de opnamestudio stond inderdaad vol met de crème de la crème van de Nederlandse popindustrie: ik noem de rappers Lange Frans, Ali B en Gers Pardoel, musicalsterren Jamai Loman, Jim Bakkum en Chantal Janzen en zelfs radio DJ Edwin Evers. Dan heb je natuurlijk ook nog oude rotten in het van als Marco Borsato, Lee Towers en Rob de Nijs. De lijst is eindeloos, ik noem ook nog even Do, Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Syb van der Ploeg, Frédérique Spigt, Frans Duijts, Jeroen van Koningsbrugge (moet wel met zo’n naam), Dennis van de Ven, Babette van Veen, Glennis Grace… En dat staat dan allemaal op 30 april in Ahoy’.

Tijdens de plechtigheid zal onze nieuwbakken koning van dat nummer nog niet echt veel meekrijgen; de muziek in de Nieuwe Kerk zal verzorgd worden door Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, Amsterdam Sinfonietta, Het Nederlands Kamerkoor en Het Nederlands Blazers Ensemble. Wellicht zal dat niet zo’n meezingfeest worden als later in Rotterdam, maar het zal wel een koninklijke sfeer geven. Voor wie nog nooit van deze namen gehoord heeft (mijzelf incluis), hierbij een kleine omschrijving. Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor is een 200 leerlingen tellend koor van kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 en is tevens een klassieke zangopleiding. Ieder kind in die leeftijdsklasse kan zich overigens aanmelden, maar waarschijnlijk sta je dan niet in de kerk te blèren op 30 april. Tenzij er natuurlijk opeens een kinderziekte opduikt als waterpokken of hoofdluis ofzo. Oja, in 2012 wonnen ze zilver op het International Cantemus Choir Festival in Hongarije.

Amsterdam Sinfonietta is een strijkersensemble dat een klassiek en modern repertoire speelt. Het bestaat momenteel uit 22 strijkers: 6 eerste violen, 6 tweede violen, vier altviolen, vier celli en twee contrabassen, en staat onder leiding van concertmeester (ja zo heet dat) Candida Thompson. Sinds de oprichting in 1988 heeft men al getoerd over de hele wereld, de VS, Rusland en in Europa. Eerder stonden en zaten ze al te strijken op een ander koninklijk feestje: in 1996 in Zuid-Afrika op een feestje voor Nelson Mandela op uitnodiging van koningin Beatrix. Ook werkten ze recentelijk samen met Karin Bloemen en Wende Snijders.

Het Nederlands Kamerkoor heeft ook flink over de wereld getoerd de afgelopen seizoenen en heeft zo’n 75 cd’s uitgebracht waarvan een aantal onderscheiden met een Edison en Diapason d’Or (belangrijkste Franse onderscheiding voor muziekopnamen). Het Nederlands Blazers Ensemble ten slotte bestaat voornamelijk uit – de naam zegt het al – blazers, maar ze hebben ook een contrabassist en blazers. De twintig musici die erin spelen zijn de besten uit de belangrijkste Nederlandse symfonieorkesten. Elk jaar geven ze onder andere een nieuwjaarsconcert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

Zo. Nu weet je tenminste waar je naar zit te kijken als je met je brakke hoofd van Koninginnenacht voor de buis hangt. Voor diegenen die liever nog iets meer uit hun dak willen gaan zal oudgediende DJ Jean ook een nummertje releasen: the Official Queensday 2013 Anthem. Verder kan je voor nog onbekend talent of een paar heerlijk krakende viooltjes naar menig rommelmarkt. Voor iedereen wat wils dus op deze dag dat prins Pils koning Pils wordt. Ik zeg: driewerf proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button