Je bent wat je eet, Je speelt zoals je bent…. of niet ?

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Je bent wat je eet, Je speelt zoals je bent…. of niet ?

25 mei 2012 Gitaar spelen voor beginners 0

Je bent wat je eet

 

Iets wat ik altijd graag associeer met muziek maken is lekker eten, en tja ik ben een lekkerbek die graag als het kan elke dag BBQt.

Een lekker gemarineerd sateetje , speklapje met een beetje rijst en babi ketjap daar kan je mij altijd voor wakker maken!

 

Maarr.. als ik echt elke dag ga BBQen dan groei ik helemaal dicht en kom ik helemaal niet meer vooruit…… dus variëren we helaas wat.

Om even kort door de bocht te gaan als ik me elke dag volduw met saté dan blijf ik niet alleen bovendrijvcn in de dode zee.

 

Wat heeft dit nu in vredesnaam te maken met gitaarspelen denk je misschien. Het principe is hetzelfde. Je bent wat je eet versus Jij wordt/ bent de gitarist die jij wilt worden door wat je absorbeert.

 

Op heel veel sjieke gitaarscholen/ muziekscholen begin je met klassiek of altijd is kortjakje ziek. Heel erg leuk! Als je ervan houd.

 

Stel je voor je bent een Punker die graag punkrock speelt maar je wordt klassiek door je neus heen geschoven met als argument : dit is goed voor je basis ( is ook wel maar niet altijd motiverend voor het begin ) terwijl je daar niet op zit te wachten is natuurlijk niet tof.

 

Elke muziek die je goed leert ( die je meester maakt tot jezelf) wordt een gedeelte van jezelf. Je gaat je eigen variaties maken en hoppaa daar is de echte jij ( in Gitarist(e) vorm.

 

Nu heb ikzelf in the early days veel muziek en licks geleerd onder dat mom , maar nu heb ik er spijt van dat ze soms in mijn vocabulaire zitten.

 

Het is dus niet hoe ik later als ik “groot”ben wil klinken dus probeer ik ze uit alle macht uit mijn systeem te krijgen. Maar helaas …. het is er al ingebakken. Dit kost weer jaren om het eruit te krijgen. Het lukt wel maar het kost tijd.

 

Dit zou ik heel vervelend vinden als mijn leerlingen dit later krijgen. Dus beginnen we heel anders.

 

Neem 5 nummers in welke stijl dan ook die je altijd kan horen, waar je passie ligt

 

Neem 5 licks die je ongelooflijk mooi vind en waar je echt van kan genieten.

 

Dit kan ook eventueel voor de zang.

 

En daar ga je op focussen en focussen.

Let niet op snelheid want dat is gewoon uren maken maar puur om de tonen of mooie akkoorden schema’s die voorbij komen.

 

Hoe meer je leert wat je leuk vind hoe sneller en fijner het is om het te bestuderen want zo wil je immers gaan klinken!

 

In het begin mijden we ook zware theorie dat is onze kracht en proberen we alles visueel en op gehoor te doen. ( is erg goed voor jamsessies gezellig rond het kampvuur)

 

En we hebben gemerkt wanneer de leerlingen verder komen en echt interesse hebben in de achterliggende gedachte van de theorie dat ze het dan met veel meer plezier bestuderen omdat ze het dan gelijk kunnen toepassen om hun eigen muziek nog mooier te maken.

 

Een leuk voorbeeld zijn ook de Rosenberg mannen. Deze leren puur op gehoor en zicht spelen en het systeem werkt, want heel de familie proeft van de virtuositeit.

 

 

Hoe wil je klinken?

 

1 Ontdek muziek waar echt je passie ligt en waar je midden in de nacht nog van kan nagenieten.

 

2 Neem 5 nummers die die karakteristieke eigenschappen en zorg dat je ze in ( liefst alle )veel toonhoogtes kan spelen.

 

3 Neem 5 licks ( of meer) en zorg dat je die ook in alle toonhoogtes kan spelen

 

 

En ga zo door met dit systeem dus weer 5 nieuwe nummers en weer 5 licks . ( het hoeft natuurlijk niet 5 te zijn mag ook wat minder)

 

Wat je uiteindelijk gaat merken is dat die typische

akkoorden progressies en licks die je meester maakt overal gaat toepassen.

 

En uiteindelijk kom je bij 1 van de latere fases aan.

Probeer nu de stukken die jij speelt nu geheel op jouw eigen manier te spelen , extra akkoorden of juist minder , subtiele details erin bijvoorbeeld.

 

Misschien wat minder noten bij je lick of arpeggio of juist meer en door welke tonen worden ze mooi voor jou?

 

En uiteindelijk dan ben je “groot”en heb je totaal je eigen stijl gecreëerd

 

De stoffige muziekboeken zijn voor het verleden, het is nu tijd voor leuk en effectief.

Heel veel succes!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button