Een dure hobby

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Een dure hobby

23 mei 2013 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 0

De duurste gitaar uit de geschiedenis is misschien niet het duurst omdat hij zo ongelofelijk lekker speelt, of zo ongelofelijk goed vervaardigd is. Nee, het gaat er meer om wie hem aangeraakt heeft.

De duurste gitaar ter wereld is namelijk een Fender Stratocaster (niet slecht natuurlijk) met daarop de handtekeningen van, hou je vast: Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Brian May, Jimmy Page, David Gilmour, Jeff Beck, Pete Townsend, Mark Knopfler, Ray Davis, Liam Gallagher, Ronnie Wood, Tony Iommi, Angus and Malcolm Young, Paul McCartney, Sting, Ritchie Blackmore, Def Leppard en Bryan Adams. Die laatste vond de anderen bereid de gitaar te signeren om daarmee geld op te halen voor een goed doel: ‘Reach Out to Asia’, dat zich inzet voor herstelwerkzaamheden na de tsunami in 2004. De veiling voor dit instrument vond plaats in 2005 in Doha, Qatar, een plaats waar natuurlijk vele rijken der aarde zich hadden verzameld. Uiteindelijk was het hoogste bod die dag $270,000. Dat is minder dan die Beatle-gitaar die je eerder noemde hoor ik je denken, en ja dat klopt. Later dat jaar werd de gitaar door de nieuwe eigenaar gedoneerd aan een andere veiling, waar deze maar liefst $2,8 miljoen dollar opbracht. De kapitaalkrachtige vrouw die vanaf dat moment de eigenares werd is Hare Hoogheid SheihkaMiyyassah Al Thani, erfgenaam van de troon van Qatar. Daarmee stootte de gitaar ‘Blackie’ van de troon als duurste ooit.

‘Blackie’ is ook een Fender Stratocaster, die van Eric Clapton geweest is. Deze bracht $959,000 op een jaar eerder op een veiling. In 1970 stapte Eric Clapton over van Gibson naar Fender Stratocaster gitaren. Hij kocht 6 oude ‘Strats’ voor 100 dollar per stuk. Drie gaf hij er weg: aan George Harrison, Pete Townshend (The Who) en Steve Winwood (o.a. The Spencer Davis Group). Van de andere drie maakte hij één gitaar, en noemde haar ‘Blackie’. De gitaren van Eric Clapton zijn sowieso gewild, aangezien zijn voormalige gitaren 4 keer te vinden zijn in de top 10. Naast de eerder genoemde Blackie, leverden een Gibson uit ’64, een akoestische CF Martin & Co uit ’39 en weer een ‘Strat’ (dit keer een gouden) grof geld op. Het grootste deel van de opbrengsten ging overigens naar het goede doel, die zich bezig houden met het afkicken van drugs. Clapton was zelf aan heroïne verslaafd.

Zes van de 10 duurste gitaren ooit komen van het merk Fender, vijf hiervan zijn Stratocasters. Deze gitaar werd voor het eerst gemaakt in 1954, en is onder anderen ontworpen door Leo Fender himself. De oprichter van dit miljoenenbedrijf vond ook de elektrische basgitaar uit. Wat hoogst opmerkelijk is, is dat hij zelf nooit een gitaar heeft leren bespelen. Wat maakt deze gitaar dan zo goed dat zoveel goede gitaristen erop wilden spelen? Ten eerste is de vorm van de gitaar aangepast aan het menselijk lichaam (de zogenaamde ‘contour body’) waardoor de gitaar ergonomischer is dan bijvoorbeeld zijn broer de Telecaster. Wat verder een belangrijke innovatie was, is de ‘cut-out’ van de body. Hierdoor werd het mogelijk om makkelijker bij de hoogste tonen te komen. De Strats die trouwens het meest waard zijn (ongeacht wie er op gespeeld heeft), zijn van vóór de overname van Fender door CBS in 1965, daarna werden er namelijk veranderingen doorgevoerd om de kosten te drukken, die niet per se een verbetering bleken.

Wil je trouwens zien hoe deze gitaren eruit zien? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button