Back to The Roots

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Back to The Roots

2 augustus 2012 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 0

Gisterenavond waren The Roots weer eens in Nederland, in Paradiso Amsterdam. Ik was er niet bij. Had ik wel graag gewild, maar mijn portemonnee zei nee. En dan houdt het op. Dit gaat me niet tegenhouden er toch iets over te schrijven. En dan in het bijzonder over de toch wel coolste drummer out there: ?uestlove.

Ja dat vraagteken hoort zo. Nee dat ligt niet aan je computer. ?uestlove of Questlove – of nog een dozijn andere bijnamen – (né Ahmir Thompson) kwam uit een muzikale doo-wop familie en ging al vroeg mee op tour. Ook begon hij al vroeg met drumles. En ja, toen had hij al die enorme afro (kijk maar op zijn twitteraccount). Dat is alvast reden 1 waarom deze man in mijn ogen zo cool is: it’s all about the afro. Ik zou willen dat ik ook een afro kon dragen, maar mijn haar is Aziatisch stijl. Misschien zou een permanentje helpen, maar dat is toch wel een stapje te ver. Nee, ik kom niet verder dan een pruik die ik wel eens draag tijdens carnaval. Als ik dan een afro zou hebben zou ik er ook zo nonchalant een kam in doen. Dat je op ieder moment je haar even goed kunt doen. NBA basketballer Kobe Bryant was ook veel cooler toen hij een afro had. Of zoek eens op Ben Wallace. Of Afroman natuurlijk, wie kent hem nog? Wat zou er van hem geworden zijn…
Reden 2 waarom deze man zo cool is (ja ik gebruik nog steeds steevast ‘cool’ alhoewel het misschien geen modewoord meer is), is omdat hij met allerlei grote artiesten heeft samen gewerkt als muzikant, maar ook zeker als producer. Zo produceerde hij de legendarische plaat van D’Angelo: ‘Voodoo’, maar ook arrangeerde hij nummers voor Joss Stone (‘Fell In Love With a Boy’) en speelde hij mee met N*E*R*D (‘Maybe’). Erykah Badu, Common en John Mayer zijn andere bekende namen op zijn muzikale CV.
Reden 3: hij drumt fantastisch, maar kan tijdens het drummen ook nog andere dingen tegelijk doen, bijvoorbeeld tweeten. Ja inderdaad twitteren òp een telefoon tìjdens het drummen. De foto’s die hij maakt staan ook weer gelijk op zijn twitterpage. Ben je dan een multitasker of wat? Waarschijnlijk zo makkelijk kunnen drummen dat je er nog iets anders bij kan doen. Bijvoorbeeld nadenken over hoe de volgende Questlove Nike sneaker eruit komt te zien. Of welke nummers hij gaat draaien tijdens zijn volgende DJ-set. Mede door dit twittergedrag waarschijnlijk werd hij door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot de nummer 2 ‘Top Tweeters in Music’ (afgetroefd door Kanye West op 1).
Wat hij er zelf over zegt? “I’m really into the game of making people guess, is it a machine, or is it him? (…) I was really sounding like a drum machine. I would have arguments with people: no that’s me playing.” zegt hij op Drummerworld.com. Daarbij wordt als voorbeeld het nummer ‘You Got Me’ van The Roots genoemd, waar het lijkt alsof het een voorgeprogrammeerde elektronische drumpartij betreft. Een menselijke machine dus, want alhoewel hij streeft naar perfectie, het moet altijd wel met een human touch. En daar wil ik me graag bij aansluiten: probeer altijd het beste uit jezelf te halen, maar behoud het ‘menselijke’ in je muziek; robots en computers nemen al te veel over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button