Autodidacten

Online gitaarlessen en Gitaarles in Breda. Speel Nu elektrische of akoestische gitaar!,

Autodidacten

5 mei 2011 Thom's Filantropische Gitaarverhalen 0

  Er zijn legio voorbeelden van muzikanten die het spreekwoordelijke wiel zelf hebben uitgevonden. In een tijd zonder internet, televisie en soms zelfs radio, hebben zij op instinctieve wijze zichzelf geleerd gitaar te spelen. Dit resulteerde in vaak  revolutionaire technieken en ideeën. Een paar voorbeelden.

Jimi Hendrix leefde in een arm gezin en oefende jaren air guitar op een bezemsteel, die na een tijdje werd ingeruild voor een akoestische gitaar van vijf dollar. Door te kijken naar andere muzikanten en te luisteren naar platen, leerde hij spelen na uren oefenen per dag. Op den duur wist hij zelfs met zijn tanden te spelen.

Seasick Steve maakt al zijn hele leven muziek, maar werd pas echt ontdekt rond zijn 65ste. Een groot deel van zijn leven was hij een straatmuzikant die optrad in de metro. De gitaar waarop hij vaak speelt heeft slechts drie snaren en als begeleidende bass drum stampt hij op een houten doos. Een andere gitaar die hij gebruikt heeft maar één snaar en wordt bespeeld met een schroevendraaier als een alternatieve slide.

Django Reinhardt was de grondlegger van de zigeunerjazz. In zigeunerkampen is het gebruikelijk dat je op jonge leeftijd wordt geleerd om verschillende instrumenten te bespelen, in zijn geval waren dat viool, banjo en gitaar. Toen hij achttien jaar was, brandde zijn woonwagen af, waaraan hij brandwonden overhield, onder andere op twee van zijn vingers, waardoor hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen. Koppig als hij was, leerde hij zichzelf een nieuwe techniek aan waarmee hij al zijn solo’s met twee vingers speelde.

Waar een wil is, is een weg. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van gitaristen die ondanks tegenslagen als armoede, dakloosheid en handicaps zich wisten te onderscheiden en beroemd werden. In Seasick Steve’s geval speelt leeftijd ook geen rol; he’s still going strong.

Ik kan bijna zonder twijfel zeggen dat jij het waarschijnlijk een stuk makkelijker hebt. Bovendien is er nu de beschikking over allerlei media die er vroeger niet was.

Laat je inspireren door deze muzikanten en word ook een gitaarheld!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *